Startershypotheek

Een hele spannende tijd en beslissing. Wij kunnen ons voorstellen dat je graag iemand hebt die jou door dit proces heen kan begeleiden. Bouvy Advies doet dit wekelijks dus je bent in goede handen. Ik zorg ervoor dat je niets over het hoofd ziet, geen kansen misloopt en ik weet altijd wel een paar extra mogelijkheden.

Er zijn twee hypotheekvormen: lineair of annuïteiten. Wie nu voor het eerst een huis koopt moet sowieso in 30 jaar aflossen.

Bijdrage van je ouders of familieleden bij een hypotheek

Naast hypotheekverstrekkers kunnen je ouders of andere familieleden ook een rol spelen bij de financiering van het huis.

Dit zijn de mogelijkheden:

  • Schenking : Er wordt een schenking gedaan dit is maximaal 100.000 en de leeftijd van het kind of de partner is maximaal 40 jaar. Indien er meer geschonken wordt moet hier belasting over betaald worden.
  • Ouders kunnen je het volledige hypotheekbedrag lenen, bijvoorbeeld met een Familiehypotheek. Er is dan geen geldverstrekker meer nodig.
  • Ouders worden mede aansprakelijk voor je hypotheek. Dit houdt in dat de geldverstrekker de hele schuld mag opeisen bij iedereen die het contract heeft getekend. De stelregel is dat de ouders de volledige hypotheekschuld ook zelf zouden moeten kunnen financieren en er moet zicht zijn op inkomstenstijging van het kind zodat die binnen afzienbare tijd zelf de lasten kan dragen.
NHG

Wie een eerste hypotheek afsluit, kan dit doen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee krijgt de hypotheekverstrekker een borgstelling van NHG voor het geval er problemen zijn.  Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij scheiding of arbeidsongeschiktheid. Daarnaast krijg u met NHG rentekorting, die kan oplopen tot 0,7 % per jaar.

Verschil starterslening en startershypotheek

Een startershypotheek is niet hetzelfde als een starterslening. Een starterslening is een extra lening voor de aankoop van je eerste huis, naast je hypotheek. Is een huis duurder dan je maximaal kunt lenen met een startershypotheek, dan kun je dit verschil met een starterslening overbruggen. Sommige gemeentes bieden dit aan.

Lees hier meer over de stappen die je doorloopt als je je eerste huis koopt.